Bahçe Oyunları ile Anaokullarında Eğlenceli Anlar

Bahçe Oyunları ile Anaokullarında Eğlenceli Anlar

Bahçe oyunları, “okul öncesi çocukların gelişimleri için önemli bir rol oynayan eğlence odaklı ve eğitime dönük çoğunlukla birlikte yapılan fiziksel etkinliklerdir.” Bu tür fiziksel aktivitelerin çeşitli çocuk şarkılarıyla uyarlanmış birbirine benzer oyunları okullarca sıklıkla kullanılır. Örnek olarak çember oyunları, ebe oyunları, renk çalışmaları ve eğlenceli takım oyunları ya da yarışmalar verilebilir.

Okul öncesi çocuklar için yapılan bu tür bahçe oyunları, fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi artırmaya yönelik amaçlar taşır. Çocukların birbiriyle kaynaşması, konuşması ve öğretmenlerini izleyerek istenilenleri yapması sayesinde okullarca amaçlanan birçok gelişim de kazandırılmış olmaktadır.

“Okul öncesi açık havada yapılan bahçe oyunları aynı zamanda küçük bedenlerin sağlıklı büyümelerine de katkı sağlar.” Güneş ışığı, vücutta “D vitamini” sentezlenmesini sağlar. D vitamini, kemik sağlığı, bağışıklık sistemi ve genel gelişim için önemlidir. “Açık havada geçirilen zaman, çocukların bu önemli vitaminin yeterli düzeyde üretmelerine yardımcı olabilir.”

Açık havada geçirilen zaman, çocukların biyolojik saatlerini düzenleyebilir ve uyku düzenini olumlu yönde etkileyebilir. Doğal ışığa maruz kalma, melatonin hormonunun düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Bahçe oyunları ve açık hava etkinlikleri, çocukların stresi azaltabilir, ruhsal sağlıklarını destekleyebilir ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğa ile bağ kurmak, çocuklarda doğal olaylara karşı merak, hayal gücü ve keşif duygusunu artırabilir.

Duyu Gelişimi Kazandıran Aktiviteler

Duyu gelişimini destekleyen bahçe oyunları, “pedagojik eğitime uygun aktiviteler içerir ve ebeleme, sobeleme, arama ve bulma gibi etkinlikleri çocuk müzikleri ile renklendirir.” “Bu oyunlar, grup halinde oynanan ve müzik ritmiyle eğlenceli, aynı zamanda eğitici olan aktivitelerdir.” ‘Kırmızı Balık Oyunu‘ gibi örneklerde, bir öğrenci “kırmızı balık” olarak seçilir ve diğer öğrenci, yani “Balıkçı Hasan”, kırmızı balığı yakalamaya çalışır. Oyun, etkileyici ve neşeli bir müzik eşliğinde oynandığı için çocukların duyma duyusunu geliştirmelerine katkıda bulunur.

Bahçe Oyunları ile Anaokullarında Eğlenceli Anlar

Bu tür bahçe oyunları, doğa ve çevresel unsurları kullanarak çocukların yaratıcılıkları ve hayal güçleri desteklenebilir. Kâğıttan basit dekorlarla zenginleştirilebilecek bu ve benzer oyunlar açık hava etkinliğinin amacına uygun üstelik basit bütçeler ile neredeyse maliyetsizdir.

Duyu gelişimini destekleyen bir başka bahçe oyunu örneği olarak ‘Öt Kuşum Öt‘ adlı oyunda, gözleri kapalı bir çocuk elleriyle karşısındaki arkadaşını inceler. Eğer tanıyamazsa, ‘Öt kuşum öt’ diyerek arkadaşının konuşmasını ister. Bu oyun, çocukların dokunma, koklama ve işitme duyularını geliştirmeyi hedefler.

Bu tür bahçe oyunları, çocukların duyusal farkındalıklarını artırmak, çeşitli duyusal deneyimlere maruz kalmak ve duyusal bilincin gelişimini teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. Oyunlar aracılığıyla çocuklar, çeşitli duyusal uyarıcılara tepki verirken duyusal becerilerini geliştirir ve çevreleriyle daha etkili bir şekilde etkileşimde bulunabilirler.

Görsel duyuları harekete geçiren ve size verebileceğimiz son örneğimizdeki oyunun adı ise ‘Renk Bulma‘. Bu oyun bir grup daire olarak dizilmiş çocuk ve bir ebe ile oynanır. Her çocuğun arkasında rengi farklı nesneler bulunur. Burada kullanılan nesnelerin bir önemi yoktur, öğretmen tarafından herhangi bir renkli karton ya da kalem gibi cisimler kullanılabilir. Oyunda ebe olan çocuk ondan istenen renleri bulmaktır, ancak çember olan çocuklar da renkleri göstermemek için sağa sola dönebilir, rengi tespit edilen öğrenci ise ebe olur.

Renk bulma gibi bahçe oyunları, çocukların renkleri tanımalarını ve ayırt etmelerini sağlayarak görsel algılarını güçlendirmeyi amaçlar. Çocuklar, belirli bir renk bulma görevini yerine getirirken dikkatlerini odaklamak zorundadırlar. Bu da dikkat ve odaklanma becerilerini artırabilir. Her çocuğun arkasındaki farklı renkler, çocukların nesnelerin çeşitli bağlamlarını anlamalarına yardımcı olabilir. Bu oyun da diğer verdiğimiz örnek oyunlar gibi, eğlenceli bir ortamda çeşitli gelişim alanlarına odaklanarak çocukların öğrenmelerini ve büyümelerini destekler.

Koordinasyon Kazanımı Sağlayan Bahçe Oyunları

Koordinasyon kazanımı sağlayan bahçe oyunları, grup halinde yapılan, topluluk bilinci kazandırıp takım çalışması halinde oynan oyunlardır. Bu tür bahçe oyunları çocuklara el göz koordinasyonu kazandırmayı amaçlar. Öğretmenin öncülüğünde yapılan bu aktiviteler çocuklara belirli hareketleri birlikte yapmaları amaçlanmaktadır.

Bu tür bahçe oyunları için verilebilecek en bariz örnek paraşüt‘ okul öncesi aktivite oyunudur. Oyun 3,5 metre çapında geniş bir renkli paraşüt formunda gelip ve 8 tutamak içerir. Çocuklar bu tutamakları tutarak geniş bir daire oluşturur. Oyundaki amaç paraşütü dalgalandırmak suretiyle birlikte çalışmayı öğrenmektir.

Paraşüt oyunu okul öncesi aktivite için uygun ve harika bir etkinliktir. Oyunda top gibi ikinci bir oyun aracı kullanılabilir sallama hareketleri sırasında çocuklar kollarını ve omuzlarını aktif bir şekilde kullanır. Bu, üst ekstremite kaslarını, özellikle deltoidleri, biceps ve triceps kaslarını geliştirebilir.

Çocuklar, paraşütü kullanarak ellerini ve vücutlarını koordine etmeyi öğrenirler. Grup içinde paraşütü kullanmak, çocukların birbirleriyle iletişim kurmalarını ve iş birliği yapmalarını teşvik eder. Ritmik hareketlerle paraşütü kullanmak, çocukların ritmik yeteneklerini geliştirir ayrıca grup içinde oynamak, çocukların sosyal becerilerini güçlendirebilir ve birlikte çalışma yeteneklerini artırabilir.

Okul Öncesi Bahçe Oyunları Eğlenceli Yarışmalarla Renklendirilebilir

Okul öncesi bahçe oyunları, çocukların hem eğlenerek vakit geçirmelerini hem de birçok önemli beceriyi geliştirmelerini sağlayan değerli bir aktivitedir. Ancak, bu oyunlara eğlenceli yarışmalar eklemek, çocukların bu deneyimden daha fazla keyif almalarına ve öğrenmeye daha fazla motive olmalarına yardımcı olabilir.

Eğlenceli yarışmalar, oyunlara renk katarak çocukların katılımını artırabilir, sosyal becerilerini güçlendirebilir ve öğrenmeyi daha çekici hale getirebilir. Bu yarışmalar, çocukların duyusal, motor ve bilişsel becerilerini destekleyerek eğitim ve eğlenceyi birleştiren bir atmosfer oluşturur.

Renkli yarışmalar, okul öncesi bahçe oyunları için daha etkileşimli ve öğrenmeye odaklı hale getirerek çocukların gelişimine olumlu katkılarda bulunabilir. Eğlenceli yarışmalar, çocukları oyunlara daha fazla katılmaya teşvik edebilir. Renkli ve rekabetçi unsurlar, çocukları oyunlara daha fazla dahil olmaya teşvik edebilir.

Okul Öncesi Bahçe Oyunları Eğlenceli Yarışmalarla Renklendirilebilir

Yarışmalar, çocukların oyunlar aracılığıyla öğrenmelerini destekler. Renkli yarışmalar, çocuklara öğrenme sürecini daha eğlenceli ve çekici kılabilir. Renkli ve eğlenceli yarışmalar, çocukları motive edebilir. Katılımcılar arasındaki rekabet, çocukların daha fazla çaba sarf etmelerini teşvik edebilir.

Bu tür bahçe oyunları örnekler vererek daha açıklayıcı hale getirmek gerekirse en eğlenceli yarış oyunlarından çuval‘ gösterilebilir. Okul öncesi çuval yarışmaları, “çocukların eğlenirken fiziksel aktivite yapmalarına ve çeşitli becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyan popüler bir oyun türüdür.” Çuval yarışmaları genellikle renkli çuvalların kullanıldığı, çocukların içine girip belirli bir mesafeyi zıplayarak veya koşarak geçmeye çalıştığı bir etkinlik olarak bilinir.

Yengeç Eğitim Araçları web sitemizden yapacağınız tüm alışverişleriniz, SSL sertifikası ile korunur ve güvenlidir, hiçbir bilginiz (Şifreler, kredi kartı bilgileri vb.) kaydedilmez, gönderilmez gizli olur.

Bir yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Lütfen tüm alanları doldurun.